tiistai 10. helmikuuta 2015

Kansa tarvitsee valveutuneen pääministerin


Sekä Keskustapuolueen että Kokoomuksen puheenjohtajat ovat sanoteet, että haluavat johtaa hallitusta kuin yritystä.

En syty ajatuksesta. Yritykset ovat olemassa voittojen tuottamiseksi omistajilleen. Liiketoimintamallit hiotaan sellaisiksi, että näitä syntyy.

Yrityksen johtaminen pääministeriyden ideaalina synnyttää sellaisen mielikuvan, että tavoitellaan vain budjettitasapainoa. Tuo on managerin hommaa, ei leaderin. Toivoisin pääministeriksi henkilöä, jolla on näkemyksiä oman maan ja koko maailman parhaasta. Hänen pitäisi siis olla riittävän valveutunut tiedostaakseen kestävän kehityksen ratkaisevan merkityksen maailman tulevaisuuden kannalta. Tähän eivät tosin tunnu pystyvän suurtenkaan valtioiden päämiehet, eikä presidenttimmekään ole tässä erityisen kunnostautunut.

Minusta on turhauttavaa, jos kestäviä ratkaisuja ajatellaan ensi sijaisesti Suomelle tuottoisina bisneksinä eikä ilmastonmuutoksen pysäyttävinä välttämättömyyksinä. Ei se tietenkään haittaa, jos näistä on bisneshyötyjäkin. Ilmastomuutoksen estämiseksi olisi tehtävä kaikki mahdollinen eikä vain sopivan luontaisesti esiin nousevia hankkeita. Välttämätöntä päämäärää ei saisi alistaa välineellisiin tarkoituksiin.

Tämä on tietenkin idealismia, mutta tällaisessa asiassa kaikkien olisi syytä olla idealisteja. Ei hommasta muuten mitään tule.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti